Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Waarom gedemineraliseerd water vaak beter is dan gedestilleerd water

  • Geplaatst op
  • Door Ellen
  • 0
Waarom gedemineraliseerd water vaak beter is dan gedestilleerd water

Smeltwater van een gletsjer is zo puur dat je het beter niet kan drinken. Waarom? Dit water bevat geen mineralen. Daarom onttrekt het deze uit het lichaam. Niet zo’n goed idee dus. Toch wordt puur water vaak gebruikt in fabrieken en laboratoria. Wat is het voordeel hiervan en welke verschillende soorten puur water zijn er?

De voordelen van puur water

Om te beginnen maakt men een onderscheid tussen gedemineraliseerd (osmose) water en gedestilleerd water. Bij beide soorten zijn zouten uit het water verwijderd. Eerder schreven wij al over de problemen van ‘hard water’ ofwel: te veel zouten in het leidingwater. Door het gebruik van puur water, voorkomt u problemen die ontstaan door bijvoorbeeld kalkafzetting. Dit maakt gedemineraliseerd water geschikt voor het gebruik in de farmaceutische en cosmetische industrie. Hier wordt het water vaak toegepast als ingrediënt of oplosmiddel om de kwaliteit of veiligheid van het product te bepalen. In energiecentrales gebruikt men demiwater voor de koeltorens. Door de puurheid van het water, voorkomt men afzettingen, hoge onderhoudskosten en verlaagd rendement. Bij micro-elektronica en halfgeleiders is demiwater tenslotte zeer geschikt om elektronische componenten te reinigen.

Naast de industriële toepassingen, is puur water ook toepasbaar in het huishouden. Door een stoomstrijkijzer te vullen met demiwater, voorkom je kalkafzetting in het strijkijzer. Je ramen worden bovendien streepvrij schoon als je naspoelt met puur water.

 

Het verschil tussen gedemineraliseerd en gedestilleerd water

Bij puur water maakt men maakt onderscheid tussen gedemineraliseerd (osmose) water en gedestilleerd water. Bij beide soorten zijn zouten uit het water verwijderd. Echter, de manier waarop deze zouten verwijderd worden, verschilt.

Gedemineraliseerd water, ook wel osmose water genoemd, is water waaruit de ionen zijn verwijderd door middel van een ionenwisselaar. Dit is vaak een cation-anion hars. Het water stroomt door de hars en wisselt negatieve ionen in voor hydroxide ionen uit de hars. Tegelijkertijd worden de positieve ionen uit het water vervangen door waterstof-ionen uit de hars. Vaak gebeurt de demineralisatie in meerdere stappen, zodat men zeker weet dat alle ionen zijn verwijderd. Hierna bevat het demiwater geen anorganische zouten. Het voordeel van deze methode is dat het weinig stroom kost. Daarnaast kunnen er chemicaliën gebruikt worden voor de reiniging van de hars, maar deze zijn verder niet nodig voor het proces. De aanslag op het milieu is hierdoor laag.

Om gedestilleerd water te krijgen, wordt water gekookt. De waterdamp wordt opgevangen en in een condensor gekoeld. Dit wordt vervolgens opgeslagen in een steriele tank. Na afloop van dit proces zijn niet alleen de organische zouten verwijderd, maar ook veel organische stoffen. Je kan dus stellen dat bij demiwater de verontreiniging uit het water wordt gehaald, terwijl bij destilleren het water uit de verontreiniging wordt gehaald!

Echter, het verhitten en vervolgens opnieuw koelen van het water, kost veel energie. Dit maakt dat de kosten van gedestilleerd water hoger zijn dan de kosten van demiwater. Ook is de aanslag op het milieu bij gedestilleerd water een stuk hoger.

 

Demi-water gebruiken

Demiwater is beter voor het milieu én voor de portemonnee vanwege de lage productiekosten. Daarom raden wij aan altijd goed te overwegen of gedestilleerd water absoluut noodzakelijk is, of dat gedemineraliseerd water volstaat. In veel situaties is dit namelijk het geval. Twijfel je? Dan helpen wij je graag! Neem contact met ons op en wij adviseren u welk type water voor jouw situatie geschikt is

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden