Ontschuimers uitgelegd: van McDonalds tot wasmachine

  • Geplaatst op
  • Door Ellen
  • 0
Ontschuimers uitgelegd: van McDonalds tot wasmachine

Wat hebben een kind dat met bellenblaas speelt, een banketbakker die slagroom klopt en een caféganger die wacht op een vers getapt biertje gemeen?

Wat hebben een kind dat met bellenblaas speelt, een banketbakker die slagroom klopt en een caféganger die wacht op een vers getapt biertje gemeen? Ze zijn allemaal blij dat er gasbellen ontstaan in een vloeistof of vaste stof, kortweg: schuim. Het kind geniet van de luchtbellen in het zeepmiddel, de banketbakker creëert luchtbellen in room en de caféganger geniet van de koolstofdioxide bellen in het bier die de witte schuimkraag veroorzaken.  

 

Echter, minstens zo vaak wil men het schuim juist voorkomen, door een ontschuimer te gebruiken. Een chemische toevoeging die schuimvorming tegengaat of het schuim afbreekt. Zo gebruikt McDonalds een ontschuimer in de frituurolie om spattende olie tegen te gaan [1], is ontschuimer een bestanddeel in medicijnen die winderigheid of een opgeblazen gevoel tegen gaan [2] en in vaatwassers wordt overbodige schuimvorming voorkomen om een goede werking van de vaatwasser en zo een extra schone vaat te garanderen.

Ontschuimers worden al sinds het begin van de twintigste eeuw ingezet [3] toen de eerste machines ontstonden waar men merkte dat schuim een negatief effect op de werking had. Ondanks aanpassingen aan de originele formule is het doel anno 2019 nog steeds hetzelfde als in het begin van de twintigste eeuw: schuim tegengaan en zo een verbeterde werking van het proces garanderen.

 

Overbodig schuim in een systeem kan namelijk flinke schade veroorzaken. Een verminderde pomp efficiëntie en opslagcapaciteit van vloeistoftanks, bacterie groei en verminderde werking van zeven en filters. Dit heeft als gevolg dat (een deel van) de installatie stil moet worden gelegd voor reinigings- en herstelwerkzaamheden, of extra kosten voor het bijvullen of vervangen van de vloeistof. Ten slotte kan schuim in de installatie leiden tot verkeerd gevormde producten. In bijvoorbeeld een papiermolen kan schuim ertoe leiden dat de papiervezels ongelijk verdeeld zijn en zo een inhomogeen vel papier vormen. Zo kan schuim in het begin van de installatie leiden tot afkeuring van het product aan het einde van de installatie wegens kleine imperfecties.

 

Wanneer er een plotselinge toename is van schuim in uw industriële of huishoudelijke product, controleer dan eerst of er technische problemen waardoor dit extra schuim ontstaat. Een slecht afgedichte pomp, hoge druk pomp of juist een plotselinge verlaging van de druk kunnen voor extra schuim zorgen. Is dit niet het geval, kies dan voor een ontschuimer. Huchem levert een speciale, sterk geconcentreerde ontschuimer, leverbaar in diverse maten. Afhankelijk van de toepassing en de hoeveelheid schuim kan de benodigde hoeveelheid ontschuimer verschillen. Neem voor vragen over de benodigde hoeveelheid antifoam voor uw installatie contact op met uw leverancier.

 

Met de juiste toepassing van ontschuimers kunt u nog steeds genieten van de schuimkraag op uw bier en de slagroom bij de appeltaart, maar voorkomt u overbodige kosten en verminderde werking van uw installatie!

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden