Olievlek of vetvlek verwijderen van de vloer? Lees onze 4 tips

  • Geplaatst op
  • Door Ellen
  • 0
Olievlek of vetvlek verwijderen van de vloer? Lees onze 4 tips

Het overkomt iedereen wel eens: een auto die in de garage of oprit olie heeft gelekt, een frituurpan die wordt omgestoten in de kelder of het blik smeerolie dat omvalt terwijl je aan het klussen bent.

Het overkomt iedereen wel eens: een auto die in de garage of oprit olie heeft gelekt, een frituurpan die wordt omgestoten in de kelder of het blik smeerolie dat omvalt terwijl je aan het klussen bent. Dat geeft nare vlekken die niet verdwijnen met alleen een beetje water. naast dat deze vlekken niet mooi zijn, is het ook essentieel ze te verwijderen als je van plan bent de ondergrond opnieuw te coaten. Een klein beetje olie kan er namelijk al voor zorgen dat de verf of coating niet hecht! Lees daarom snel deze tips voor het verwijderen van olievlekken!

 

Verse vet- en olievlekken

 

Het verwijderen van olievlekken begint bij de bepaling van het type vlek. Een kleine, verse vlek heeft namelijk een andere behandeling nodig dan een oude, hardnekkige vlek.

 

Absorbtiekorrels olievlekken

 

Begin in het geval van een verse vlek met het strooien van een sterk absorberend middel op de vlek. Professionals gebruiken absorbtiekorrels: laat deze 24 uur op de vlek liggen, zodat het de olie absorbeert. Veeg vervolgens op met een bezem en maak de plek van de vlek nog een keer schoon met (warm) water en zeep. Spoel tenslotte nog even na met water en de vloer is weer schoon! Als je geen absorbtiekorrels hebt, dan kun je het bovenstaande ook zaagsel, kattenbakkorrels of (af-)waspoeder proberen.

 

In het geval van een grote, hardnekkige vlek is alleen een absorptiemiddel en water en zeep niet genoeg. Meng in dit geval een absorberend middel zoals zaagsel met een oplosmiddel tot een dikke pasta. Dit mengsel zuigt als het ware de olie uit de vloer en breekt tegelijkertijd de olie af dankzij het oplosmiddel. Verspreid de pasta over de vlek tot een laag van ongeveer een halve centimeter. Dek dit af met plastic en laat het zo een dag liggen. Let op dat het plastic niet kan verschuiven! Verwijder tenslotte het plastic en het mengsel en spoel af met water uit een emmer of uit de tuinslang. Controleer bij deze methode wel eerst of de ondergrond is behandeld met een afdichtmiddel. Dit kan namelijk beschadigd raken door het absorberende mengsel.

 

Oude vet- en olievlekken

 

Bij oude vlekken heeft het absorberende middel vaak geen zin meer, hier is het van belang dat de olie wordt afgebroken en de vetmoleculen loskomen. Begin daarom met het schoonmaken van de ondergrond met water en (afwas-)zeep. Het zeep bindt de vetmoleculen en maakt deze los van de ondergrond. Ook kunt u ammoniak of een ander oplosmiddel gebruiken. Let hierbij op dat deze vaak giftige dampen veroorzaken. Zorg daarom voor een goede ventilatie en draag beschermende kleding! Spoel de vlek af met kokend water. Mocht de vlek nog steeds aanwezig te zijn, gebruik dan een harde borstel om grondig te schrobben. Spoel tenslotte de gehele plek af met water.

Als ook dit niet werkt, kan u tenslotte overgaan tot het schuren van de ondergrond met behulp van een harde schuurpad. Gebruik in ieder geval nooit een hogedrukreiniger om de vlek weg te spoelen. Hierdoor kan de vlek namelijk nog dieper in de ondergrond gedrukt worden. En is niet alleen de vloer, maar ook je handen vies geworden? Was je handen af met warm water, zeep en wat oude koffieprut en je handen worden weer blinkend schoon!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden