Onderhoud zonneboiler: 12 tips voor hoger rendement en langere levensduur
- Geplaatst op
- Door Ellen
- 2
Met een zonneboiler haalt je eenvoudig en goedkoop duurzame warmte in huis. Om optimaal resultaat te behalen, is het van belang om de zonneboiler en –collectoren goed te onderhouden. Wat is een zonneboiler en hoe onderhoudt je deze? Lees er alles over in deze blog!
Hoe onderhoud je een zonneboiler?
Voor een efficiënte werking en een langere levensduur is goed onderhoud van de zonneboiler van belang. Dit bevat onder andere het tijdig repareren of vervangen van onderdelen en het voorkomen van verkalking, corrosie en bevriezing van het systeem.
Een periodieke controle van de zonnecollectoren draagt eveneens bij aan een langere levensduur en hoger rendement (opbrengst). Hieronder vind je een lijst met 12 suggesties voor het periodieke onderhoud van jouw zonnecollectoren.
1 Schaduw op de collectoren
Schaduw beïnvloedt zeer sterk de werking van de zonnecollectoren. Controleer jaarlijks hoeveel schaduw er op de collectoren valt gedurende de hele dag. Bomen, plantengroei of een nieuwe dakkapel op je eigen huis of dat van de buren kan zorgen voor schaduw die er nog niet was toen de zonnecollectoren werden geïnstalleerd.
2 Vervuiling van de collectoren
Stoffige of vervuilde collectoren geven een lager rendement. Zeker in droge, stoffige periodes is het van belang de zonnecollectoren regelmatig schoon te maken.
3 Beglazing en afdichting van de collectoren
Controleer de beschermende laag van de collectoren op beschadiging en krassen en controleer of de afdichting nog in juiste conditie is. Als de plastic beglazing van ernstig vergeeld is, is het nodig om deze te vervangen.
4 Controleer het buizensysteem
Controleer voor vloeistoflekken in de buizen, buisverbindingen en buisafsluitingen. Buizen moeten geseald zijn met kit materiaal.
5 Isolatie van de buizen, pijpen en draden
Controleer op beschadiging of verwering van het isolatiemateriaal dat zich op de buizen, pijpen en draden bevindt.
6 Dak penetratie
Het voeglood en afdichtingsmiddel rond de plek waar de buizen door het dak het huis in gaan, moet in goede conditie zijn.
7 Ondersteunende structuren
Controleer alle bouten en moeren die ervoor zorgen dat de collectoren verbonden zijn aan de ondersteunende structuur.
8 Drukklep
Controleer of de klep niet klem zit, waardoor deze constant open of dicht staat.
9 Kleppen (in solar air heating systemen)
Controleer of de kleppen op de juiste manier openen en sluiten.
10 Pompen en blazers
Controleer dat de verdeelpompen en blazers (ventilatoren) werken. Luister of je ze op hoort starten zodra de zon op de collectoren schijnt. Als dit niet het geval is, is er een fout in de controller of in de pomp of blazer.
11 Warmteoverdrachtsvloeistof
De glycol antivries / warmteoverdracht vloeistof in de buizen rond de zonnecollectoren moet periodiek vervangen worden. Mogelijk is bij jouw systeem aangegeven hoe regelmatig dit moet, en in welke mengverhouding van glycol en water. Houd anders een periode van 4 a 5 jaar aan.
Als water met een hoge mineraal content (‘hard water’) wordt gebruikt, moet de aanslag in de pijpen eveneens verwijderd worden. Hiervoor moet elke paar jaar een ontkalkingsmiddel of een mild zure oplossing worden toegevoegd aan het water. Beter is om gedemineraliseerd water te gebruiken, dat voorkomt kalkaanslag. Ben je niet zeker hoe je dit moet aanpakken? Dan kun je het beter overlaten aan een gekwalificeerde monteur.
12 Opslagsysteem
Controleer de opslagtank op beschadigingen, lekken, roest of andere tekenen van corrosie.
Beste Cornelis. Indien het propyleenglycol betreft kan ik het gewoon gebruikt worden, maar je krijgt het er niet meer uit. Ethyleenglycol is giftig, dan zou de vloeistof afgevoerd moeten worden.
Wat moet ik doen als er glycol antivries vloeistof in mijn regenwater terecht is gekomen en een vieze geur afgeeft
Is er daar geen product voor zodat ik mijn regenwater kan blijven gebruiken en deze droge periode (wc,wasmachine)